Cam neinspirat titlul, dar da, astăzi voi împărtăși împreună cu tine povestea mea de „bloggereală” de până acum. E o experiență frumoasă și poate singura din online care ma ajutat să mă cunosc mai mult și să mă exprim liber. Rămâi alături de mine până la final și citește fiecare cuvânt, deoarece eu zic că merită.

Dacă ar fi să ne axăm doar pe termenul „blog” poate ne-ar trece prin cap următoarele: multă muncă, presiune, disperare uneori, lipsa de timp liber, și lista poate continua. Dar toată treaba e mult mai diferită față de ceea ce ne-ar putea trece prin cap la început, deoarece odată ce ne acomodăm cu blogul, tot jocul acesta este sub controlul nostru.

Am început să scriu pe blog undeva prin 2017 (spre toamnă) și țin minte că primul meu blog l-am deschis pe Blogspot, aceasta fiind considerată cea mai ușoară platformă de blogging pentru începători. Scriam des, dar scriam articole scurte, de multe ori neinspirate și care nu prea transmiteau nimic. Eram începător, deci să ne înțelegem.

Mai apoi a venit un val de critici din partea mai multor persoane și am început să mă opresc. Am încetat o perioadă (chiar dacă nu prea lungă) de timp din a mai scrie și am început să analizez situația și să descopăr ce nu fac bine și cu ce să înlocuiesc.

Am revenit din nou la scris cu puțin mai multă inspirație, mai bine ca la început, dar parcă treaba tot nu era în punctul în care trebuia să fie.

Mi-am transferat mai apoi blogul de pe Blogspot pe WordPress, aceasta fiind platforma folosită de majoritatea bloggerilor mari și cunoscuți. Am scris aici până în vara lui 2020. Printre comentariile frumoase lăsate la unele articole, am primit și mesaje mai puțin plăcute, dar am început să le accept. Am acceptat că nu sunt un blogger cu experiență, ci mai degrabă un simplu scriitor și am încercat să învăț câte ceva bun din fiecare mesaj pe care l-am primit.

Am dobândit curaj în a mă exprima liber și a mă dezvolta pe partea aceasta odată ce am venit la liceu în Oradea (toamna lui 2018) aici având ocazia de a cunoaște noi oameni, iar atmosfera fiind una plăcută am reușit să mă deschid lumii și să accept critici constructive muncii mele.

Mai apoi am început să mă perfecționez și să fac totul din ce în ce mai bine, am primit tot mai multe mesaje de încurajare să continui cu ceea ce îmi doresc să fac. De la începutul lui 2019 am început să iau interviuri mai multor personalități, anul acesta am colaborat chiar și cu o redacție de știri și POV21 iar acum pot să spun că mă aflu într-un stadiu în care mă descurc destul de bine pe partea de redactare și sunt pregătit să accept noi provocări în acest domeniu.

Ce vreau eu să spun de fapt?

Blogul reprezintă o oportunitate de a te cunoaște mai mult, de dezvoltare, de a dobândi curaj, de liberă exprimare. Pe mine ma ajutat enorm de mult pe partea de dezvoltare, deoarece cu ajutorul blogului (pe de o parte) am reușit să iau legătura cu cântăreți, formații, fotografi renumiți, scriitori, oameni dedicați muncii lor.

Totodată, blogul este una dintre principalele surse de informare a mea, a ta și a tuturor. Informațiile pe care le scriem pe Facebook, Instagram, etc se vor pierde de-a lungul anilor, tocmai de aceea trebuie să ne îndreptăm atenția spre blog.

Avantajul principal pe care ți-l oferă un blog este acela că aici tu deții tot controlul asupra a ceea ce vrei să faci. Ești propriul tău șef, tocmai de aceea totul depinde de tine unde vrei să ajungi cu articolele tale, cu pasiunea ta, cu munca ta.

De ce să optezi pentru un blog?

Libera exprimare

Nimeni nu îți poate spune: oprește-te! Totul depinde de tine cum vrei să tratezi subiectele pe care dorești să le abordezi. Atât timp cât scrii într-un mod clar și fără vorbe jignitoare totul e în mâinile tale.

Blogul îți schimbă complet stilul de viață

Și poate te vei întreba: Cum este posibil așa ceva? Ei bine, uite că se poate. Scriind pe blog vei deveni mult mai organizat, vei fi mai productiv, vei avea mai multă grijă de timpul tău și te vei axa asupra lucrurilor cărora chiar trebuie să le dai importanță.

Te vei elibera de fricile pe care le ai

Nu ai cum să fii blogger și să porți în tine frici și temeri peste care să nu reușești nicicum să treci. Bloggerii sunt ca o familie iar odată ce intri în această familie ai alături de tine oameni cu care să te sfătuiești, oameni care te sprijină și da, oameni care te ajută să treci cu ușurință peste acestea.

Ceea ce vei face aici, va deveni o parte din tine

Ai auzit bine. Scrisul pe blog va deveni o parte din tine. Așa cum faci duș, te speli pe dinți, te îngrijești, la fel va deveni și blogul, un obicei iar în mintea ta se va instala o „alarmă” care îți va aminti că ai de îndeplinit un task „Scrie pe blog!”

Ziceam că nu e greu să scrii pe un blog și că totul depinde de tine. Încă susțin acest punct, dar nu te gândi că dacă puterea e asupra ta poți veni în fața publicului cu articole precum: „Vreau să mor”, „Iohannis este prost”, „Avem o țară de c**a”, etc. Trebuie să înveți să te exprimi corect în scris și totodată să oferi acel ceva în articolele tale de care cititorii să se poată folosi.

Mai jos îți voi lăsa o listă cu sfaturi pe care trebuie să le respecți dacă vrei să devii un blogger de succes:

Primul sfat și cel mai important: ÎNCEPE SĂ SCRII. Nu te grăbi să publici pe site, dar începe să scrii. Nu ai idei? Ba da, o să ai. Scrie despre orice. O personalitate istorică, un fotbalist, despre educație, păreri despre produsele pe care le folosești, despre mașini, pasiunile tale, despre tine, scrie tot ceea ce îți trece prin cap.

Analizează ceea ce ai scris și lasă doar partea constructivă și folositoare. Când ziceam mai sus să scrii mă refeream să scrii cât de mult (250-600 cuvinte sau chiar mai mult).

Înainte de a începe să scrii despre un subiect ca să îți fie mai ușor, fă-ți o schemă reprezentativă a articolului și pe baza ei construiește întreg articolul.

Inspiră-te, dar nu copia. E o diferență între cele două, dar pentru că de multe ori sunt luate cu același sens, inspirația este considerată o formă de copiere. Nu, este complet fals. Inspiră-te cât de mult posibil de la oameni din nișa ta, bloggeri care au conținut asemănător cu tine, din ziare, reviste, broșuri, de la prieteni, televizor, etc.

Fii un cercetător. Nu începe să scrii un articol până când nu ai cercetări sigure despre subiectul tău.

Nu știu să fie aceasta o regulă, dar eu, de obicei, îmi structurez articolele în felul următor: în intro adaug un fel de descriere a tot ceea ce se întâmplă pe parcursul articolului, dar în așa fel încât cititorii să își dorească să citească în continuare, apoi pun conținutul și închei prin sfaturi/încurajări/etc.

Sper ca acest articol să îți fie util și să te ajute să înțelegi că bloggingul este o oportunitate pentru tine și pentru toți ceilalți, iar cu puțin efort și multă inspirație, poți fi chiar și tu un blogger.

Vă aștept cu drag comentariile voastre. De asemenea, mă puteți urmări și pe Social Media.

Foto: Frontburner Marketing

Povestea mea cu blogul. Sfaturi pentru viitorii bloggeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *