Elev la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea în clasa a XII-a și unul dintre acei elevi veniți de la țară care se mută într-un cămin de elevi pe perioada studiilor.

Viața e frumoasă iar atunci când mai stai și într-un cămin studențesc parcă totul se rezumă la distracție, petreceri, prietenii, nu? Da, pe de o parte așa este. Cel puțin în căminele din România poți să îți creezi tu atmosfera așa cum dorești, dar există și acea parte mai puțin plăcută din cauza căreia nu te poți simți în largul tău.

În articolul de astăzi îți voi prezenta cum este viața la cămin, care sunt avantajele și dezavantajele de a locui într-un cămin studențesc cât și părerea mea despre căminul în care locuiesc pe perioada studiilor.

M-am mutat în cămin din semestrul al doilea al clasei a X-a (2018) și pot să spun că la început eram cel mai tăcut dintre colegii din cămin și aveam impresia că va fi complicat până mă voi obișnui. Totul s-a schimbat după câteva zile în care am început să socializez cu ceilalți, ne-am cunoscut și ne-am împrietenit.

Fiind tipul care mereu ceream ceva „ai un pix?”, „îmi împrumuți și mie uscătorul de păr?”, „îmi dai și mie ceva dulciuri?”, etc mi-a fost mai ușor ca după câteva zile în care m-am acomodat să socializez cu ceilalți și să încep să-i cunosc.

Secretul pe care trebuie să îl descoperi pentru a reuși să fii văzut bine în căminele studențești este să fii sociabil și mereu pregătit să răspunzi întrebărilor care îți vin și a chestiilor pe care le auzi despre tine. Poate vei întâlni câte un tip mai ciudat care va încerca să te intimideze prin ridicarea vocii, dar trebuie să deții autoritate asupra ta și să înțelegi că ești pe cont propriu și trebuie să găsești soluții pentru a trăi decent.

Avantajele locuirii într-un cămin studențesc

Înveți să fii responsabil

Cu siguranță venind la cămin vei simți lipsa părinților atunci când va trebui să îți speli singur farfuriile din care mănânci, să îți faci curățenie în cameră, să înveți să fii econom, iar atunci când vei fi de serviciu pe palier vei realiza că măturatul și spălatul pe jos sunt necesare pentru a trăi într-un mediu curat și sănătos.

Legi noi prietenii

Deci n-ai cum să stai în cămin într-un an școlar și pe perioada întregului an să rămâi la fel de închis în tine și rușinos. În cămin mereu vei fi luat la întrebări (în sensul bun) de ceilalți colegi, vei fi util în multe situații și vei fi nevoit să vorbești vrei nu vrei. Cheia este socializarea.

Îți lipsește ceva? Nicio problemă, aici vei găsi tot ce ai nevoie

„Cine îmi împrumută un pix?” și până la orice altceva, aici găsești tot ce ai nevoie și fiind în Oradea, permite-mi să-ți zic că în cămin e un fel Ocska Piac. Poate ți-ai făcut o cafea și nu ai zahăr să pui în ea iar până la market îți e lene să cobori. Cere! Oricând ai colegi dispuși să-ți sară în ajutor.

Căminul e cea mai avantajoasă ofertă

Poate nu îți permiți să te muți într-o chirie sau poate nu ești pregătit să devii responsabil pentru absolut tot. Da, ai auzit bine. Să locuiești în cămin e cea mai ieftină opțiune pe care o poți alege. De obicei, camerele oferite în cămine sunt ieftine, unele până în 100 de lei, iar altele până la maxim 300. Odată cu venirea virusului, economia a scăzut iar prețurile au crescut aproape la orice, cum de altfel s-a întâmplat și în cămine, dar odată ce lucrurile își vor reveni la normal, prețurile vor scădea iarăși.

Mereu ai ceva de făcut sau se întâmplă ceva în cămin

Odată ce locuiești aici vei auzi fel și fel de chestii. Vei aduna o mulțime de povești pe care să ți le amintești peste ani și vei fi surprins de starea de bine pe care o vei simți. De la „haidați la o cruce în camera 5”, „ora de sport în camera 6” și până la înțelegerile cu portarul atunci când întârzii din cauza unor probleme.

Vei aprecia mai mult ceea ce se află în jurul tău

Pentru unii e o traumă să trăiască o săptămână cu 50 de lei (poate până la 100 în vremuri bune), dar în același timp pentru alții e o rutină, un obicei creat nu din plăcere, ci din necesitate. Dar nu asta e ideea, ci aceea că vei aprecia oamenii pe care îi ai lângă tine, vei deveni mai prietenos cu toți chiar dacă mai apar „conflicte” iar mai pe înțeles, te vei maturiza.

Dezavantajele locuirii într-un cămin studențesc:

Nu știi de cine dai

Cu toate că în cămin e musai să socializezi cu oricine, nu știi dinainte de ce specimene vei da. Colegi mai lenoși cărora li se pare greu să facă duș să miroase plăcut, colegi mai puțin interesați de a învăța, etc.

Regulile impuse de administrație

Da, uneori și această parte este grea. Nu tot timpul poți să te încadrezi într-o anumită perioadă de timp pentru a rezolva problemele pe care le ai și de multe ori dacă stai într-un cămin cu reguli stricte trebuie să te limitezi la perioada de timp pe care o ai la dispoziție pentru a ieși din cămin și a îți rezolva problemele.

În principiu să locuiești la cămin e un fel de experiență pe care dacă ai ocazia să o trăiești, merită să o încerci. Vei împărți aici tot felul de stări și sentimente împreună cu colegii tăi și sigur te vei simți ca în familie.

Cât despre părerea mea în legătură cu viața de cămin aș putea spune că este una atât bună cât și mai puțin bună. Aș putea veni cu avantaje și dezavantaje doar din punctul meu de vedere, dar atunci aș face referire strict la căminul în care stau, la colegii din cămin și la administrația căminului ceea ce nu ar da prea bine în momentul de față, nu pentru că aș avea o părere mai puțin bună, ci pentru că cei care îmi citesc articolul (majoritatea) nu vor veni să se mute la acest cămin.

Așadar, da, îmi place la căminul unde sunt, deoarece am întâlnit oameni faini, m-am înțeles cu mulți, dar cu toate acestea aș opta pentru o chirie oricând aș avea posibilitatea (bugetul necesar). Nu din cauza colegilor, nici a condițiilor din cămin sau a administratorului, ci pentru că mereu mi-am dorit să lucrez pentru a-mi asigura un trai decent fără a o mai îngreuna pe maicămea, dar odată cu acest virus, regulile în cămin (și cred că și în altele) au devenit mult mai stricte. Dar cu toate acestea, fiind a XII-a mă voi concentra mai mult pe a învăța pentru a obține note bune la examenul de bacalaureat iar mai apoi va fi timp și pentru celelalte.

Voi ce ați alege? Cămin sau chirie?

(fotografiile nu îmi aparțin, cea din articol e o cameră din căminul unde locuiesc eu, iar cea reprezentativă e din alt oraș)

Viața la cămin| Avantaje și dezavantaje

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *